Opschalen van wateropslag in het agrarisch gebied (UPWAS)

Het is de afgelopen jaren erg droog geweest, zeker in de regio Twente en Achterhoek. Lars de Graaff doet als PhD Kandidaat van de Vrije Universiteit Amsterdam binnen het UPWAS-project onderzoek naar hoe boeren in Nederland de droogte hebben ervaren, hoe ze tegen toekomstige droogte aankijken en op welke manieren de waterbeschikbaarheid kan worden verbeterd om droogteschade te verminderen. Hierbij wil hij het perspectief van de boer als uitgangspunt meenemen.

23 juni 2023

Hiervoor heeft Lars een vragenlijst ontwikkeld die motivaties voor droogte-adaptatie in kaart brengt en verschillende denkpatronen onderscheidt. De beoogde resultaten van dit onderzoek geven inzicht in wat boeren als belemmering en/of mogelijkheden zien als het gaat om het opschalen van droogtemaatregelen. Uiteraard zullen de resultaten van de enquête en het onderzoek met u worden gedeeld zodra deze klaar zijn.

Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen is het belangrijk dat de vragenlijst breed wordt gedeeld onder boeren in Twente en de Achterhoek. Hiervoor vraagt Lars onze hulp. De vragenlijst is beschikbaar via de volgende link: www.bit.ly/droogte2023

Dit onderzoek is onderdeel van het UPWAS project, waarbij onderzoek wordt gedaan naar het duurzaam opschalen van lokale droogte maatregelen in het agrarisch landschap. Dit onderzoek heeft drie pijlers: hydrologisch, landbouwkundig en juridisch/beheer.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten. U ontvangt van ons meerdere keren per jaar een nieuwsbrief. Laat hier uw gegevens achter.

Nieuwsbrief aanmelden