In het zonnetje gezet!

Tijdens de jaarlijkse schouw kijken we naar wat beter kan, maar ook naar de prachtige voorbeelden van goed beheerde percelen en elementen. In het buurtschap Woold, bij Winterswijk, zijn we dit jaar bij Appie Boomkamp dit mooie voorbeeld van struweelranden tegengekomen, die we graag onder de aandacht brengen.

10 februari 2024

Op de percelen rond deze struweelrand vindt al tientallen jaren botanisch graslandbeheer plaats. Ze worden gefaseerd gemaaid en in de nazomer nabeweid met zoogkoeien. Begin 2016 is op dit perceel en de naastgelegen percelen in totaal 965 meter struweelrand aangelegd. Hierdoor zijn twee grote graslandpercelen opgedeeld in acht kleinere percelen.

Het graslandbeheer is aangepast aan de ANLb-beheereisen. Ook is in het gebied een akkerfaunarand aangelegd. Het nabijgelegen erf bestaat uit veel natuurlijke elementen. In 2022 en 2023 broedde de ultieme doelsoort grauwe klauwier met succes in deze struweelrand. Ook grasmus, roodborsttapuit en kneu profiteren van de in 2016 aangelegde struweelranden.

De percelen vormen nu samen prachtig leefgebied voor veel soorten van het kleinschalige cultuurlandschap! Daar mag de eigenaar met recht trots op zijn!

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten. U ontvangt van ons meerdere keren per jaar een nieuwsbrief. Laat hier uw gegevens achter.

Nieuwsbrief aanmelden