Dagje schouwen met medewerkers BoerenNatuur

BoerenNatuur is de landelijke koepel van de 40 agrarische collectieven in Nederland. Om een beeld te geven van het werk van de collectieven, specifiek de schouw, zijn twee medewerkers van hen mee op pad geweest om te zien hoe het schouwen in de praktijk verloopt in de Achterhoek.

27 september 2023

Robert Boevink, gebiedscoördinator VALA: ‘Op 13 september voerden we een schouw uit in de omgeving van Winterswijk. In ons gezelschap was Inger Wilms van BoerenNatuur, zij houdt zich daar bezig met SCAN-ICT, het programma dat wij dagelijks gebruiken voor het agrarisch natuurbeheer. Zij wilde graag een keer een dag mee naar buiten om te zien hoe het ANLb in de praktijk in zijn werk gaat en om van ons te horen hoe wij omgaan met de ict die ons vanuit BoerenNatuur wordt aangeboden. Uiteindelijk was het een geslaagde dag met prima weer waarop we verschillende typen beheer hebben bekeken.’

Verbeteren schouwtool

Inger Wilms, Boeren Natuur: ‘Bij BoerenNatuur zijn we al een tijdje bezig met het ontwikkelen van de schouwtool: een functionaliteit waarmee collectieven en schouwers de schouw kunnen uitvoeren. Ik vond het daarom ontzettend leerzaam en leuk om een dagje mee te gaan en te zien hoe de schouw in de praktijk plaatsvindt. We zijn bij een hoop deelnemers langs geweest en hebben goede voorbeelden gezien van kruidenrijke akkerranden, struweelranden en houtwallen. De gebiedscoördinator kende het gebied en de deelnemers goed en waar nog punten voor verbetering waren, werden deze direct teruggekoppeld aan de deelnemers. Erg leuk om te zien, was dat de deelnemers die we persoonlijk spraken zo enthousiast waren over het agrarisch natuurbeheer en de VALA. Ik ook! En ik heb een hoop informatie mee kunnen nemen die we kunnen gebruiken om de schouwtool verder te verbeteren.’

Kennismaking met de praktijk

Arjen Werkman ging op donderdag 7 september mee met een schouw van de VALA. ‘Ik ben half augustus bij BoerenNatuur begonnen als projectleider ANLb, dus dit was een goede kennismaking met de praktijk. Tijdens de schouw zijn we op veel verschillende beheereenheden in de gemeenten Lochem, Zutphen en Bronckhorst geweest. Dit gaf een mooi inzicht in de diversiteit van het gebied. We bekeken veel verschillende elementen, zoals kruidenrijke akkers en graslanden, daarnaast ook poelen, knotbomen en een keverbank. Het was nuttig om een schouw mee te maken en te ervaren waar je bij een beoordeling tegenaan loopt. De kennis van de schouwcommissie was mooi om te zien en hun toelichting heeft me veel geleerd wat ik kan gebruiken in mijn werk. Dank voor de gastvrijheid in de Achterhoek!

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten. U ontvangt van ons meerdere keren per jaar een nieuwsbrief. Laat hier uw gegevens achter.

Nieuwsbrief aanmelden