Weidevogelseizoen in volle gang

Vrijdagochtend 22 maart was Susan Zweers, gebiedscoördinator bij VALA, mee met Frank Naves (weidevogelcoördinator Oude IJsselstreek) en Maarten Aalders (vrijwilliger weidevogel Achterhoek) voor een nestbeschermingsactie langs de Oude IJssel. Susan was onder de indruk van de kennis over en de tijd die je moet steken in het behoud van weidevogels. ‘Dit doe je niet zomaar even, en dan heb je het hier alleen nog maar over nestbescherming!’

2 april 2024

 

Melkveehouder Edwin Keuper uit Netterden berichtte Frank Naves kort van tevoren dat hij met de zodenbemester met sleepslangen zijn grasland wilde bemesten. Reden voor actie en vroeg op staan voor Frank en Maarten. Vooraf speuren ze, verstopt achter de auto, met de verrekijker of telescoop het grasland af op aanwezige kieviten die over vliegen of broedend net met hun kopje boven het gras uitkomen.

Voordat de zodebemester aan het werk gaat, zijn hier zes nesten met drie à vier eieren gevonden. De broedfase is dan net aangebroken. De gevonden nesten worden met een ijzeren deksel (sleepslangenbeschermer) afgedekt, zodat het nest onbeschadigd en schoon blijft. En dan maar wachten tot de loonwerker klaar is met ruim 10 ha te bemesten en in tussentijd het land verder af te struinen. Eind van de ochtend zijn de ijzeren deksels weer weggehaald bij de nestkuiltjes. En om zeker te weten of de kieviten weer teruggekomen zijn op het nest zijn de mannen de volgende dag weer teruggaan. En ja, op alle zes nesten zaten de kieviten.

Deze actie verloopt zo succesvol mede doordat boer Edwin en de vrijwilligers Frank en Maarten elkaar goed weten te vinden.

In dit filmpje van Boerennatuur Veluwe wordt uitgelegd hoe sleepslangbeschermers werken.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten. U ontvangt van ons meerdere keren per jaar een nieuwsbrief. Laat hier uw gegevens achter.

Nieuwsbrief aanmelden