Gedeputeerde Harold Zoet trapt weidevogelseizoen af

Op 3 februari opende Harold Zoet, gedeputeerde van de provincie Gelderland, de Weidevogel startdag. Deze dag markeert voor 700 vrijwilligers uit Gelderland en Utrecht Oost het begin van het nieuwe seizoen. De 150 aanwezige vrijwilligers gaan zich samen met meer dan tweeduizend boeren weer inzetten om de weidevogels te beschermen.

5 februari 2024

Aanvalsplan voor Grutto, koning van de weidevogels

Op de Weidevogel startdag komen vrijwilligers van weidevogelgroepen en medewerkers van vier agrarische natuurcollectieven bij elkaar. Deze collectieven sluiten met de boeren overeenkomsten af voor beheer dat gericht is op bescherming van weidevogels en hun kuikens. Annette den Hollander is het aanspreekpunt voor de vrijwilligers en presenteerde de resultaten van 2023. Annette: “De weidevogels hebben het nog steeds moeilijk, maar het is bemoedigend dat het broedsucces van de grutto, de koning onder de weidevogels, er vorig jaar in 18 van de 34 telgebieden goed uit zag.” De vrijwilligers telden 624 broedparen van de grutto en daarvan had 68 procent bij de tweede telronde eind mei / begin juni nog kuikens in het veld lopen. Om de populatie in stand te houden moet dit percentage minimaal 65 zijn. Het gaat de goede kant op, maar er is meer aandacht nodig. Daarom werken alle partijen samen in het Aanvalsplan Grutto om de broedgebieden te versterken.

Pluim voor de vrijwilligers: Topsport!

Harold Zoet benadrukte in zijn slotwoord het belang van de goede samenwerking tussen boeren, agrarische natuurcollectieven en de vrijwilligers. Vooral de laatste groep kreeg van de provinciebestuurder een pluim op de hoed: “De vrijwilligers zijn onmisbaar en leveren met zijn allen ontzettend veel inspanningen voor de bescherming van onze weidevogels. Ik vroeg me vanochtend eerst af waarom ik voor een weidevogeldag naar Papendal zou moeten, maar nu weet ik het: weidevogelbescherming is topsport!” Zoet roemde vooral ook de samenwerking tussen de vrijwilligers en de boeren. Samen beschermen ze de nesten bij agrarische werkzaamheden beheren ze kruidenrijke graslanden waar de kuikens veilig kunnen opgroeien.

Bamboestokken

De vrijwilligers kregen ook een prachtige lezing van Gerrit Gerritsen over de wulp: “Als we de grutto de koning nomen, dan is de wulp de reus onder de weidevogels.” Een imponerende vogel met zijn gebogen snavel en typische roep. Verder was er volop de gelegenheid om kennis te maken met elkaar en ervaringen uit te wisselen. Aan het eind van de dag ontvingen de vrijwilligers alle informatie en materialen die zij de komende maanden nodig hebben voor hun beschermingswerk. Gewapend met bamboestokken waarmee de nesten gemarkeerd kunnen worden, gingen ze huiswaarts. Klaar voor de start van het seizoen dat altijd wordt gemarkeerd door de vondst van het eerste kievitsei begin maart.

Weidevogelvrijwilligers Yolanda Stek en Laurens Wildenburg nemen op de startdag de bamboestokken mee om de nesten te markeren.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten. U ontvangt van ons meerdere keren per jaar een nieuwsbrief. Laat hier uw gegevens achter.

Nieuwsbrief aanmelden